Mindfulness (volwassenen)

Mindfulness voor volwassenen (vanaf 20 jaar)
Werkwijze van een 8-weekse mindfulness training


Wat is Mindfulness?

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een vaardigheidstraining, waarbij je door meditatie-technieken leert je automatisch gedrag, je houding, oordelen en gedachtepatronen te herkennen. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op.


Hierachter zit een mentale training van het brein en het bewustzijn over de verschillende processen die in je eigen lichaam en denken aflopen; inclusieve het aanreiken van handvatten en technieken om anders naar situaties of ook eigen overtuigingen te kunnen kijken.


Werkwijze

In het Mindfulness Centrum Haarlem werken wij met een vaste structuur en een vast programma, dat gebaseerd is op het 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma. Het accent ligt op het aanbieden van meditatieoefeningen waarbij je traint in het moment beter en bewuster aanwezig te zijn.


Naast leren herkennen van automatische patronen zoals gedrags- en gedachtepatronen, richten we ons op geleide aandacht- en concentratieoefeningen.

Hierbij maken we gebruik van meditatie-technieken, bewegingsoefeningen en oefeningen die gericht zijn op het anders omgaan met lastige zaken uit de dagelijkse praktijk, zoals bv. stress, pijn, vermoeidheid, slecht slapen. Ook een stukje theorie is hierbij aan de orde.



  • De MBSR trainingen bestaan uit 8 bijeenkomsten van gemiddeld 2,5 uur en één stiltedagdeel.
  • Voor de start van de training is er een kennismakingsgesprek met de trainer.
  • Cursisten ontvangen oefenmateriaal (audiobestanden en werkboek).
  • Aantal deelnemers: maximaal 8.
  • Naast de cursus zelf wordt van je verwacht dat je thuis dagelijks ca. 30-45 minuten oefeningen doet om een effect door de training te bereiken.
  • Wij hanteren geen minimum aantal deelnemers. Voordeel: geen onzekerheid of een cursus doorgaat. De training gaat starten!



Wat doen we tijdens een mindfulness sessie?

Een sessie bestaat uit verschillende (meditatie-) oefeningen die daarna in de groep worden besproken. De uitwisseling in een groep richt zich op het observeren en onderzoeken van eigen ervaringen en op het leren van elkaar. Het is trouwens volledig aan de deelnemer zelf, wat hij of zij wil delen.


Daarnaast komt iedere week een ander thema aan bod, zoals


  • leven op de automatische piloot
  • waarnemen wat er is & omgaan met obstakels/weerstand
  • het verkennen van je grenzen
  • de impact van stress
  • automatische reactie versus bewuste respons,
  • de impact van oordelen, interpretaties of gedachten die geen feiten zijn
  • etc.


Geleidelijk ontwikkelen deelnemers hierdoor inzicht in hun eigen lichamelijke gesteldheid en patronen. De trainer voorziet de deelnemers daarnaast van handige tools, technieken en handvatten om met verschillende situaties om te gaan.



Vergoeding door verzekeraars, werkgevers of UWV

Veel verzekeraars vergoeden inmiddels een 8-weekse Mindfulness training binnen de aanvullende polis. Neem hiervoor contact op met je eigen verzekeraar, want de voorwaarden verschillen nogal per instelling. 
Ook zijn veel werkgevers bereid de kosten over te nemen, bijvoorbeeld uit je jaarlijkse persoonlijke opleidingsbudget. 


Hoe werkt het proces van inschrijving?

Na je aanmelding neemt de docent contact met je op en nodigt je uit voor een intake gesprek (ca. 30-45 minuten). 

Hierna is de aanmelding meestal definitief is. Je inschrijving is de bevestiging dat je akkoord gaat met deze voorwaarden.  Lees meer over algemene voorwaarden ...

Vaak gestelde vragen, zoals...


Hoeveel tijd moet ik dagelijks investeren?

Dagelijks oefenen is cruciaal voor een resultaat. Bij mindfulness leer je jezelf een nieuwe vaardigheid aan waar je veel aan zult hebben. Dat kost natuurlijk tijd. Naast de 8 wekelijkse gezamenlijke sessies zul je ook thuis moeten oefenen. Houd er rekening mee dat je tijdens de training zo’n 3 kwartier per dag moet investeren om jezelf de benodigde vaardigheden eigen te maken.


Is Mindfulness geschikt voor mij?

Veel mensen vragen zich af "voor wie is Mindfulness eigenlijk?". Het antwoord is simpel: Het is voor iedereen een waardevolle aanvulling of/en mensen die op een andere manier in het leven willen staan, waarbij meer aandacht is voor wie je bent,  hier en nu. Mindfulness laat je op een “andere, nieuwe” manier kijken naar jezelf en de wereld.

Daarnaast  is deze training  ook geschikt voor mensen die last hebben van stress, sombere gevoelens of sombere gedachten, depressie, piekeren, slecht slapen, burn-out, rationaliseren, onrust, onzeker-heid over eigen identiteit en angstgevoelens. Voor veel psychische klachten is de mindfulness training bewezen effectief.


Mediteren, is dat niet zweverig?

Nee, bij het Mindfulness Centrum Haarlem leggen we de meditatieoefeningen uit, wat we er per oefening mee willen bereiken of waarvoor ze dienen. Zo beginnen wij bijvoorbeeld je concentratie en aandacht voor je lichamelijke waarneming aan te scherpen. En dat is best wel concreet, want je gaat proeven, ruiken, kijken, luisteren en voelen. Dus je werkt met je zintuigen en vervolgens bouwen we dit uit en kijken ook wat er voor gedachten of emoties opkomen tijdens het mediteren.



Kan ik Mindfulness ook leren door zelfstudie?

Veel trainers zijn van mening van niet. Om Mindfulness effectief te kunnen leren is het belangrijk om de essentie en de finesses van de oefeningen te begrijpen. Dit bereik je alleen door de feedback en inzichten van een goede gekwalificeerde Mindfulness trainer. Het zou jammer zijn als je je tijd gaat investeren om zelf Mindfulness te leren, niet de gewenste resultaten bereikt en dan uiteindelijk teleurgesteld stopt. Terwijl je met een goede trainer in dezelfde tijd wel goede resultaten kunt bereiken en daar de rest van je leven profijt van hebt.


Heb je vragen?

Lees verder bij onze pagina 'veel gestelde vragen' of neem deel bij onze gratis  informatiebijeenkomsten. Uiteraard kun je ook altijd rechtstrreks met ons bellen en we helpen je graag verder. 

Mindfulness in Haarlem voor volwassene

Deelnemers vertellen 


Ik herken beter wanneer ik aan het piekeren ben over gebeurtenissen uit het verleden. Ik kan nu beter loslaten."  (Simon)

               *****

"Ik verbaas mij hoeveel oordelen ik in een dag over alles heb. Nu ik deze bewuster waarneem kijk ik er anders tegen aan." (Jan)

               *****


"Ik voelde mij altijd een beetje  schuldig daarvover dat ik tjidens het spelen met mijn kinderen met mijn hoofd waaranders zat. Ik heb  geleerd er echt erbij te zijn. Ik kan er nu heerlijk van mijn kids genieten." (Bart)

                *****

 

"Ik had last van kleine ruimtes. Sinds ik bewust aandacht geef

aan mijn omgeving en mijn eigen ervaringen daarbij, kan ik met mijn dochter samen door een watertunnelglijbaan." (Elena)

                ***** 
"Ik kan nu makkelijker tijd voor mezelf  gunnen zonder schulgevoelens tegenover mijn  partner of kinderen. Daardoor ben ik inmiddels veel vrolijker en energieker." (Cecilia)

                ***** 
"Door mindfulness ben ik rustiger. Ik kan nu makkelijker mijn prioriteiten verschuiven, zonder mij schuldig te voelen."  (Anne)

                *****

"De training heeft voor mij een echt keerpunt in mijn leven betekend." (Maarten)

                ***** 

"Het is zo fijn dat ik kleine oefeningen overal en dus ook op mijn werk kan doen" (Gerda)

               ***** 


FAQ - Vragen?

Op "veel gestelde vragen" kun je nog meer informatie vinden. 

AGENDA

Gaar naar agenda en kijk naar alle les- en startdata.

INFO-BIJEENKOMST

Tijden onze gratis informatie-bijeenkomsten leggen we alles uit.