FAQ - Veel gestelde vragen

FAQ - Veelgestelde vragen

Hoe kies ik een passende mindfulness training... want er zijn zo veel aanbieders?


Kies een mindfulness training op basis van de juiste klik met een trainer

Wij adviseren goed te letten op de klik tussen jou en de trainer. Jij hebt er niets aan als je jezelf 8 weken lang zit te irriteren aan de persoon. En wij trouwens ook niet. Maak dan ook gebruik van een kennismakingsgesprek. 


Ga shoppen

Maak gebruik van een vrijblijvend kennismakingsgesprek en leer verschillende aanbieders en docenten kennen. Neem de tijd om een gesprek te laten bezinken en wacht nog even met inschrijven.

Soms wil een trainer meteen na het kennismakingsgesprek dat je je inschrijft. Dit omdat er bijvoorbeeld nog één deelnemer nodig is om het minimum aantal deelnemers van de training compleet te maken. Maar goede mindfulnesstrainers committeren zich aan ethisch gedrag en daar hoort in onze visie bij om potentiële cliënten de ruimte te geven deze persoonlijke keuze in alle rust te nemen.

Neem dus de tijd en slaap er nog een nachtje over.


Kijk goed naar de grootte van een groep

Wij werken in het algemeen met  8 deelnemers per groep. Bij grote groepen bestaat de kans dat je minder individuele aandacht krijgt, waardoor de kwaliteit en het eindresultaat minder kan zijn. Een groep tussen 6-10 mensen is voor een trainer met veel ervaring goed te doen. Onze ervaring is dat een groep van 12 of meer mensen beter getraind kan worden met een extra co-trainer erbij.


Hoe herken ik een ervaren mindfulness trainer?

Kijk naar de aantal trainingen die een trainer per jaar geeft en wellicht ook hoe lang hij of zij actief is. Hoe meer trainingen, hoe meer ervaring een trainer heeft kunnen opdoen met mensen en hun verschillende achtergronden.

Kijk tevens naar de certificering van een trainer. Dat is een soort kwaliteitskeurmerk van de vereniging van mindfulness trainers (VMBN).

Bij certificering categorie 1 heeft een trainer de hoogste certificering. Hij of zij geeft dan regelmatig trainingen, volgt opleidingen, bijscholingen en intervisies. Voor verzekerars is deze certificering een van de voorwardes voor een vergoeding van een mindfulnesscursus.


Categorie 2 is een lager opleidingsniveau. Ook deze trainer mogen lessen geven en kunen prima een training verzorgen, maar verzekeraars vergoeden de kosten van een trainingen niet.
Kijk vooral ook hoe vaak een docent trainingen organiseert. Want hoe vaker,  hoe meer kennis en ervaring ze in huis hebben, bijvoorbeeld met diverse problematieken, aandoeningen of behoeftes.

Kan ik een keer een proeftraining binnen een groep volgen?

Helaas kunnen wij dat niet doen. De reden hiervoor is dat het de veiligheid en de open gesprekken binnen een bestaande groep zou kunnen beperken of zelfs beschadigen. We werken soms met mensen die in een fase van hoge kwetsbaarheid zitten. Daar zijn privacy, vertrouwen onder elkaar en het gevoel van veiligheid belangrijke componenten om een training soepel te laten verlopen.


Je hebt 2 mogelijkheden om de sfeer te proeven:

  1. Op onze gratis informatieavonden kun je kennis maken met de trainers en hun werkstijl ervaren.
  2. In een persoonlijk en vrijblijvend kennismakingsgesprek met een trainer, waarbij je tevens je persoonlijke verhaal kan doen.

Kan ik een les inhalen als ik één heb gemist?

Een keer een les missen is meestal geen probleem. De trainer zorgt ervoor dat je een samenvatting van de les krijgt. 

Ik ben een paar weken met vakantie en zal dan 2 x een training missen. 

Als je vooraf weet dat je mogelijk meerdere lessen zult missen, adviseren wij om een andere training (zie overzicht met diverse startdata) te kiezen. Een mindfulness cursus bestaat uit diverse opbouwende lessen, waardoor bij het missen van meerdere lessen het gewenste effect van de training mogelijk niet wordt bereikt. Het zou zonde zijn om meer dan een kwart te missen.


Kan ik een gemiste les bij een andere groep inhalen?

Het inhalen in een andere groep doen wij niet. De reden hiervoor is dat het de veiligheid en de open gesprekken binnen een bestaande groep zou kunnen beperken of zelf beschadigen.

We werken met mensen die soms in een fase van hoge kwetsbaarheid zitten. Daar zijn privacy, vertrouwen onder elkaar en veiligheid belangrijke componenten om een training goed te laten verlopen.


Krijg ik lesgeld terug als ik een les mis?

Nee. Een 8-weekse mindfulness training is een inhoudelijk op elkaar opbouwend cursus. Het zijn dus geen losse modules zoals bijvoorbeeld bij een yogales, waarbij je in en uit kunt lopen. Mocht je bijvoorbeeld vanwege ziekte of ander urgente redenen uitvallen kijken wij hiervoor naar een individuele oplossing.

Hoeveel tijd moet ik tijdens een mindfulness cursus investeren?

Dagelijks oefenen is cruciaal voor een resultaat. Bij mindfulness leer je jezelf een nieuwe vaardigheid aan waar je veel aan zult hebben. Dat kost natuurlijk tijd. Naast de 8 gezamenlijke sessies zul je ook thuis moeten oefenen. Houd er rekening mee dat je tijdens de training zo’n 30 minuten per dag moet investeren om jezelf de benodigde vaardigheden eigen te maken.

In hoever moet ik in een groep dingen over mijn persoonlijke leven delen?

Je bent vrij om te vertellen wat jij wilt. In een training bespreken wij voornamelijk je directe ervaringen (lichamelijke gewaarwording, emoties en gedachten) in verband met de oefeningen die je thuis hebt gedaan of tijdens een training doet. De trainers kijken dan of ze je kunnen ondersteunen in het creëren van inzichten op je eigen ervaringen en reacties. Maar we graven niet in je verleden of in je privéleven.

Mijn werkgever gaat de kosten overnemen, waardoor de betaling wat langer duurt. Hoe kan ik mijn plek toch tijdig reserveren?

Wij zijn op de hoogte dat de administratieve processen binnen organisaties langer duren. Zodra je aangeeft dat de werkgever betaalt, vertrouwen wij erop dat alles goed komt. We hebben dan wel de gegevens van je werkgever nodig voor het opmaken van de factuur.

Wanneer krijg je het cursusgeld van mijn zorgverzekeraar uitbetaald? 
Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een therapie/behandeling altijd achteraf. De kosten voor een mindfulness training worden dan ook pas na afronding van een gehele cursus uitbetaald. Dat betekent dat een deelnemer het cursusgeld altijd eerst zelf moet voorfinancieren.

 

Indien je je factuur wilt indienen bij een zorgverzekeraar, geef dat s.v.p. bij ons aan:

Dan ontvang je van ons:

  1. Een pro-forma factuur. Deze dien je 10 dagen na ontvangst en uiterlijk 14 dagen voor de start van de training te hebben voldaan om je vaste plek in een training te reserveren;

  2. Een factuur voor de verzekeraar met de datum van de laatste lesdag. Deze dien je dan na afloop van de training bij je verzekeraar in te dienen.

 

Wat als ik niet weet of ik iets vergoed krijg?

Indien je niet zeker weet of je iets vergoed krijgt, en je wilt niet voor verrassingen komen te staan, adviseren we je vóór inschrijving alvast contact op te nemen met je verzekeraar en de voorwaarden goed te laten uitzoeken (en bij voorkeur schriftelijk te laten bevestigen). Want de voorwaarden verschillen per verzekeraar en de (aanvullende) polis die je hebt afgesloten.

 

Mijn verzekeraar vraagt naar een AGB code. Wat is dat?

Een AGB code is een herkenningsnummer van een landelijk geregistreerde zorgaanbieder. Echter een mindfulness cursus is een vaardigheidstraining en geen therapie of behandeling. Zo'n training kan en mag dus ook gegeven worden door een docent die geen zorginstelling is. Ondanks dat vragen verzekeraars vaak naar een AGB code.

Mindfulness Centrum Haarlem is geen zorginstelling en beschikt dan ook niet over een AGB code. De meeste trainers beschikken wel over een volledige opleiding in de hoogste categorie (categorie 1) en zijn herkende trainers, die aan de kwaliteitsvoorwaarden voldoen van de 'vereniging van mindfulness trainers' (VMBN). De VMBN toetst regelmatig of aangesloten trainers aan de gewenste kwaliteitseisen voldoen.



Declaratie afgewezen i.v.m. AGB- of behandelcode

Helaas komt het regelmatig voor dat zorgverzekeraars een declaratie afwijzen omdat de trainer geen AGB-code heeft of omdat er geen behandelcode op de factuur vermeld staat. Dit is echter niet terecht!
De zorgverzekeraars die vergoeding bieden voor mindfulness doen dat in de meeste gevallen op voorwaarde dat:  
- er een doorverwijzing is afgegeven door de huisarts en
- de mindfulnesstrainer bij de VMBN is aangesloten in categorie 1 en/of geregistreerd staat in het landelijke Mindfulness register.

Wordt uw declaratie alsnog afgewezen...
1. neem dan contact op met uw zorgverzekeraar en verwijs naar hun eigen vergoedingsvoorwaarden of
2. vraag of zij willen aangeven waar in hun voorwaarden staat dat er voor de vergoeding van de mindfulnesstraining een AGB- of behandelcode nodig is. 

Mediteren, is dat niet zweverig?

Nee, zie het als een sport voor je brein of mind. Je brein leert concentreren, focussen, de focus verplaatsen, inzoomen en uitzoomen, herkennen van afdwalen en het weer terugbrengen van je aandacht. Uiteindelijk zul je meer dingen waarnemen bij jezelf en in je omgeving.
Tevens leggen we bij het Mindfulness Centrum Haarlem alle meditatieoefeningen uit, wat we er per oefening mee willen bereiken of waarvoor ze dienen.
Zo beginnen wij bijvoorbeeld je concentratie en aandacht voor je lichamelijke waarneming aan te scherpen. En dat is best wel concreet, want je gaat proeven, ruiken, kijken, luisteren en voelen. Dus je werkt met je zintuigen en vervolgens bouwen we dit uit en kijken ook wat er voor gedachten of emoties opkomen tijdens het mediteren.
 

Meer Informatie


Heb je vragen, bel dan


Telefoon: 06-10 25 00 77



Informatiedagen 


Kom langs bij onze gratis

Informatiebijeenkomsten

voor meer informatie.

Trainingsdata


Kijk hier naar de startdata van de volgende trainingen.

De Trainers


Ga hier naar de overzicht met de trainers.